rujan 2022.

IMG_20220922_103814

Iako se nalazimo u digitalnom informacijskom dobu i mnogi se o prostoru obično prvo informiraju putem pametnog telefona, tiskane karte i dalje postoje i koriste se u velikoj mjeri. Štoviše, u nekim situacijama i na nekim terenima, kada se ne možemo osloniti na signal pametnog telefona, gotovo su i nezamjenjive. Zadnji korak u izradi takve karte je tisak.

Sukladno tome, tisak je predmet interesa kartografa i zato smo prošli tjedan u organizaciji tvrtke DIT d.o.o. iz Zagreba posjetili sajam Grafima u Beogradu. Tvrtka DIT d.o.o. osnovana je u srpnju 1990. godine i osnovne djelatnosti tvrtke vezane su za prodaju, servis te održavanje informatičke opreme i pisača različitih formata.

U nastavku donosimo mali dio viđenoga na sajmu te zahvaljujemo djelatnicima tvrtke DIT d.o.o. što su nam omogućili posjet ovom sajmu.

*****

 rujan 2022.

1663918532438

Krajem rujna 2022. godine Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježava  60 godina  samostalnog djelovanja, a tradicija visokog obrazovanja na području geodezije u Hrvatskoj traje i dulje.
Iako Geodetski fakultet kao samostalna institucija slavi 60. rođendan, organizirana nastava geodezije na današnjem području Republike Hrvatske započela je davne 1775. godine.
Kao bivši studenti, a sada ponosni inženjeri, čestitke na velikoj obljetnici djelovanja te puno uspjeha u daljnjem radu i obrazovanju kolega.

*****

lipanj 2022.

WhatsApp Image 2022-06-09 at 13.02.00 (1)

Zelene gradske oaze pravo su blago svakog grada, a Park-šuma Marjan predstavlja jedinstvenu zelenu površinu nadomak samog centra grada Splita. Zbog izuzetne prirodne i kulturološke vrijednosti popularno je nazvana “pluća grada Splita” te je namijenjena odmoru i rekreaciji.

Lokacija je to koju često posjećuju i turisti, a za jednostavnije kretanje i istraživanje tog područja, za Park-šuma Marjan izradili smo novu kartu s ucrtanim stazama, zanimljivim lokalitetima i ostalim servisnim informacijama.

*****

travanj 2022.

FB_17

Danas 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava.
Autorsko djelo je originalna intelektualna tvorevina iz književnoga, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu.
I kartografska djela su autorska djela pa se stoga danas osvrćemo na problem s kojim se kartografi bore stoljećima – kako zaštititi svoje djelo?
Kartografi su na svoje karte često stavljali izmišljene gradove kako bi, u slučaju da netko kopira njihove karte, lako mogli dokazati da se radi o plagijatima. Jedna od zanimljivih priča vezana za taj problem dolazi iz države New York iz vremena oko 1930. godine. Naime, autori karte tog područja, kako bi zaštitili svoj rad, unijeli su na kartu izmišljeni toponim Agloe koji je izvučen iz inicijala Otta G. Lindberga, direktora tvrtke General Drafting, i njegovog pomoćnika Ernesta Alpersa. Agloe je postao stvarni orijentir kada je na tom mjestu, oko 1950. godine otvorena trgovina Agloe General Store. Postoji još nekoliko sličnih priča s drugih područja koji govore o tome da kartografi i prikazuju prostor, a ponekad sudjeluju i u njegovom kreiranju.
Osim problema karata kao autorskih djela, danas se osvrćemo i na kartografske prikaze kojima se oplemenjuju udžbenici i ostale tiskovine te izdvajamo jednu našu izrađenu za monografiju Četvrt stoljeća Županije Posavske.

*****

veljača 2022.

dav_soft

Danas, 21. veljače, obilježava se Međunarodni dan turističkih vodiča. Službeno obilježavanje ovog dana započelo je 1990. na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča.

Turizam je djelatnost koja ovisi o raznim prilikama, u što smo se posebno uvjerili u posljednjem periodu, a turistički vodiči, kao dionici turizma, izuzetno su važni za promociju destinacije jer gostima predstavljaju domaće znamenitosti.

Jednako kao što i vodiči komuniciraju s turistima, tako su i naši proizvodi- turističke karte važne u prezentaciji destinacije i prenošenju određenih prostornih informacija korisniku, odnosno posjetitelju. Kako se aktivno bavimo izradom turističkih karata, svjesni smo važnosti jasne prezentacije i lake čitljivosti karata. Jednako tako, karta svojim simbolima, bojama i vizualom treba biti u skladu s destinacijom i atraktivna korisniku kako bi ga potakla na istraživanje lokacije.

S vjerom da zajedno doprinosimo zanimljivim turističkim pričama, svim turističkim vodičima želimo sretan njihov dan.

*****

studeni 2021.

London Build - Festival of Construction1
Ovih smo dana posjetili najveći britanski sajam građevinarstva. Sajam se održavao u Londonu gdje je u dva dana trajanja sajma 100 izlagača prikazalo novitete u građevini te geodeziji kroz suvremene instrumente geodetske izmjere. Na 6 konferencijskih pozornica se govorilo o budućnosti i izazovima koji se nalaze ispred svih dionika procesa gradnje.
Posebno posjećena bila je tema Women in Construction i Diversity and Inclusion in Construction.

*****

ožujak 2020.

Bez naslova

“Always wear an internal crown and have a queendom mindset.” – Janna Cachola

SRETAN DAN ŽENA!

*****